miercuri, 23 mai 2012

Campania sau CapMania electorala

Articol scris la data de 23 Mai 2012. Mentionez data, fiind importanta sa se stie ca suntem in campanie electorala, in Romania anului 2012. Poate mai tarziu cineva va reciti acest post si nu-mi va intelege "nemultumirile" scrise in aceste zile de CapManie electorala.

Nemultumiri legate de ce inseamna campanie electorala. Personal, cred ca ar fi fost mai potrivit sa i se spuna "Cap Mania" electorala. De unde si pana unde anagrama asta? Fiindca pe toate posterele, posturile si alte medii de informare mass-media apare un Cap. Al candidatului. Candidat care face promisiuni multe, mari si desigur neadevarate. Nu e campanie, logic, e Cap Manie. Mania de a-ti arata mufa tuturor. Promovam capete care nici macar nu au cap sau decenta de a-si citi posterele, programele sau alte chestii care sunt scrise langa Capu' lor. Cultul (vezi Doamne) al personalitatii. Nu chiar, doar al unui Cap, dar fara "cap".

Prigoana (candidat PDL pentru Primaria Bucurestiului), spre exemplu, in 2 din posterele sale promite "Transport gratuit" si "Cheltuieli cu 25% mai mici la incalzire". Domnu' Prigoana, din ce bani o sa platiti dumneavoastra transportul sau diferenta de 25% a facturii de incalzire? O sa furati mai putin? Ar fi o idee... dar daca aveti de unde sa lasati 25% din total, inseamna ca furati 50% din banii contribuabililor. Asta ca sa va indestulati si dumneavoastra si sa multumiti si masele.

Altul, Robert-Sorin Negoita (candidat USL pentru Primaria Sectorului 3), care are si ghinionul (sau norocul, cine stie) de a avea acelasi cu nume cu actualul primar al aceluiasi sector, promite "Schimbarea in bine cu respect pentru oameni". Dar nu specifica care oameni, ca doar oameni sunt si acolitii lui, dar nu inseamna ca astia stau toti in sectorul 3 si ca alegerile candidatului ii va afecta sau nu. Ca sa nu mai spun ca la data scrierii articolului, pe pagina domnului Negoita, la capitolul "Programe", pagina este inca in constructie. Asta cand alegerile sunt programate pentru data de 10 Iunie 2012. Probabil chiar in ziua votului, domnul candidat la primaria sectorului se va decide si care va fi programa lui de conducere. Mai intai sa-l votam (cu ochii inchisi si mainile legate de stampila cu "Votat") si pe urma aflam ce vrea sa schimbe el in bine si cu respect pentru oameni.

Dar, pe bune acum, uitati-va la campaniile lor: nu promoveaza un partid, ci un om. Ceea ce e bine. Vrem oameni, nu litere (asta e alta poveste). Dar e un cap care promite multe si fara Cap (sunt curios daca se vor tine de promisiuni sau de programa macar 25% din tot). Arunca niste cuvinte mari, menite (asa isi inchipuie ei) sa prosteasca lumea si isi angajeaza oameni sa ii vorbeasca de oameni, numai ca sa pacaleasca electoratul. "Prigoana daca vine, face..." ; "Sa-l vezi pe Oprescu ce-o sa faca daca vine iar la Primaria... ai vazut ce bine a fost...".

Apropo de Oprescu, el se lauda mare si tare, "cum ca constructia pasajului" (cacofonie intentionata, pentru cei cu gramatica in sange) ii apartine lui. Dintr-un studiu scurt (se poate si neadevarat, pe alocuri), proiectul a fost demarat in 2000, atunci cand primar era Traian Basescu (tot un -escu, dar nu Oprescu) si finalizata in anul 2011, cand primar era, intr-adevar, Sorin Oprescu. Daca s-a terminat "pe vremea" lui, inseamna ca EL l-a facut. Alte minciuni gogonate. Fara comentarii, trecem peste.

Haios mi se pare insa ca multi voteaza, inca. Voteaza Capul. Si aici as putea face o mica... gluma, dar se pare ca "spatiul virtual" nu-mi permite asta. De ce voteaza? Nu stiu. Isi voteaza preferatii altora, nici macar nu sunt ai lor. Voteaza fiindca Gigel, omul lui Prigoana (asa isi inchipuie el, Prigoana nici macar nu-l stie si nici nu l-a vazut macar o data la fata), a dat sfoara in tara ca Prigoana merita sa fie primar. Si Vasile, care e mai slab de inger (si de minte) l-a crezut pe cuvant. Fara sa spuna vreun cuvant. Legat la ochi si cu stampila "Votat" in mana, pe care o aplica pe PDL, ULS, PRM, mama lor de initiale. Nu voteaza un primar, voteaza un Cap. Mania Capetelor.

Nu e campanie electorala, e Cap Manie. Traiasca Capu' de pe Poster. Capu' care a gandit campania e in alta parte.